12 juni 2021

Zonder steun vanuit de overheid wist Schotpoort Logistics – dit jaar op plek 54 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners – het afgelopen ‘coronajaar’ heelhuids door te komen. Op zich al een mooie prestatie, dat zal niet iedere logistiek dienstverlener kunnen zeggen. Maar er zit wel een verhaal achter. Een verhaal dat teruggrijpt op de vorige crisis, de kredietcrisis van 2008.

“Dat is eigenlijk het moment geweest waarop we ons realiseerden dat je met eenvoudig transport als bedrijf op achterstand komt; ook al zijn we dat natuurlijk wel gewoon van origine. Je moet zorgen dat je iets toevoegt.”

Fred Schotpoort (57) positioneert zijn bedrijf – met nog twee andere aandeelhouders – ergens tussen servet en tafellaken. Hij kwam in 1986 in het bedrijf om eerst maar eens een paar jaar met een vrachtwagen te pendelen tussen locaties in Eerbeek, daar waar zo ongeveer de halve Nederlandse papierindustrie te vinden is. In 2002 werd hij de nieuwe bewindvoerder van een bedrijf met een omzet (toen) van 12 miljoen euro. Een paar overnames later en na een afslanking in 2009 is de onderneming gegroeid naar 40 miljoen euro omzet. “Wie weet kan ik het voor mijn pensioen nog oprekken naar 100 miljoen euro, dat zou mooi zijn. Of dat met overnames zal gebeuren? Ik sluit het niet uit, ondanks eerder negatieve ervaringen. Daar leer je van. Je moet er altijd voor open staan en ik loop nergens voor weg, maar het gaat om wat het beste is voor het bedrijf.”

Op hoede vanwege crisis
Voorlopig is dat het bestaan als zelfstandig familiebedrijf. “Ik ben er heel trots op, dat we tien jaar geleden een ander pad zijn ingeslagen met elkaar. Dat was best ingrijpend. We hebben een bedrijfsonderdeel moeten verkopen en zijn uit de fijnmazige distributie gestapt. Reorganiseren is heel vervelend. Dus toen we vorig jaar weer tegen een crisis aanliepen was iedereen op zijn hoede – niet zozeer bang voor zijn of haar plekje, maar iedereen was wel scherper dan normaal.”
Op het hoogtepunt van de vorige crisis in 2009 is Schotpoort begonnen om de nieuwe strategie te ontvouwen. “We wilden drie dingen: flexibiliteit, focus en ICT. Van daaruit zijn we gaan werken aan het implementeren van ketenregie-activiteiten voor opdrachtgevers. Het concept sloeg goed aan, omdat ook onze klanten in die tijd op zoek waren naar meer flexibiliteit, naar verlagen van vaste kosten. Dus dat paste perfect bij wat we hadden bedacht.”

Zien wat morgen brengt
Nu na ruim tien jaar en weer een crisissituatie, weet Schotpoort dat de keuzes goed zijn geweest. “We zitten weer boven budget, beter zelfs dan twee jaar geleden”, zo kijkt Schotpoort terug op de afgelopen maanden. “Ik vind het belangrijk om uit te stralen als bedrijf, ook door middel van de Top 100, dat we groeien. We zitten al een tijdje in een geweldige flow, ondanks het dipje vorig jaar. En het blijkt dat onze strategie klopt. Intern kan iedereen meekijken hoe het bedrijf er voor staat. Onze systemen zijn zodanig ontwikkeld, dat we kunnen zien wat we morgen verdienen, niet alleen welke omzet we maken, alle kostencomponenten zitten er ook in. We worden nooit verrast. De planners werken met een stoplicht systeem. Uitzonderingen daargelaten, rijden we alleen als het licht op groen staat.”

Alle afwijkingen laten zien
“Met dank aan de systemen die we hebben, konden we vorig jaar heel snel schakelen op de nieuwe situatie”, geeft Vincent Peters, salesmanager, als voorbeeld. “Omdat er toen veel capaciteit in de markt was hebben we veel volume weggezet via partners en zijn we zelf minder met eigen trailers gaan rijden om de kostprijs te drukken. Er was immers veel vraag naar retourvracht. Eigenlijk werden we toen meer een control tower, waarbij we steeds de beste partner zochten voor een bepaalde rit voor een bepaald land. Je kunt beter gebruik maken van de kracht van andere dienstverleners en zelf het beheer houden over de data. Zo houden we de keten dicht en de klant bij ons.”

Afwijkingen melden: chauffeur heeft zich verslapen
Peters geeft aan daar heel open over te communiceren met opdrachtgevers en toont in detail hoe de klantportal er uit ziet met een krachtige Power BI tool. Zo is de performance zonder poespas zichtbaar, net als de redenen waarom een zending niet op tijd is afgeleverd. “Dat kan ook zijn ‘chauffeur heeft zich verslapen’, ook dat zet de customer service in het systeem. Want het is wat het is, voorheen draaiden we daar wat om heen. Nu niet meer. Dat hoort bij het open karakter wat we uitstralen. Daar hebben we bewust voor gekozen, onze klanten zeggen dat ze dit niet vaak tegenkomen.” Het kan ook, zeggen Schotpoort en Peters in alle eerlijkheid, omdat de opdrachtgevers gewend zijn aan langdurige contracten.

Diverse opdrachtgevers – grootste deel in papiersector
Vooral in coronatijd was Schotpoort erg blij met de sector papierverwerking, waar de logistiek dienstverlener het grootste deel van de omzet (nog altijd) uit haalt. “Onze opdrachtgevers produceren testliner als basis voor verpakkingskarton. De groei van e-commerce is ook hier goed zichtbaar. Dat gaat heel voortvarend. Maar ook afnemers van massief karton, veel gebruikt in de foodsector en de farmacie, doet het goed.”
Verder levert Schotpoort aan Kruitvat een deel van het artikelassortiment voedingsmiddelen en logistieke diensten aan onder andere Dalli de Klok, aan schoenproductent Bata en aan een producent van aluminium profielen bestemd voor winkelinrichting. Bijzondere activiteit is verder, dat Schotpoort de inrichting doet met meubilair en tv’s in vakantiehuisjes op bungalowparken.

Aan- en afvoer in de fabriek
De andere strategie – meer gericht op ketensamenwerking en regievoering – is inmiddels dagelijkse werkelijkheid geworden. Schotpoort: “We profileren onszelf graag als een 4PL bedrijf, dat is onze kracht: het verzorgen van de hele keten en het compleet ontzorgen. Zo doen we voor een papierproducent de complete afvoer van producten in de fabriek en de warehousing bij de fabriek. Dagelijks werken daar tientallen mensen van ons. Dat doen we voor meer partijen, zoals eerdergenoemde schoenfabrikant in Best en een wasmiddelenproducent in Heerde. We zijn met het afstoten van eerdere activiteiten minder goed in fijnmazige distributie, voor ons telt massa, veel volume. Daar zijn we op ingesteld.”

Alles met weinig mensen
Bij Schotpoort Logistics staan 134 mensen op de loonlijst. Daar komt maximaal 25 tot 35 procent aan flexwerkers bij als dat nodig is. Grootste deel is logistiek medewerker. “We hebben een relatief kleine organisatie, met amper twintig mensen op kantoor doen we de complete aansturing. Het aantal chauffeurs is heel beperkt.”

Met weinig mensen relatief veel omzet
“We maken veel gebruik van trucking partners. Van de 150 auto’s die dagelijks op de weg is het overgrote deel uitbesteed in de vorm van charters. Het aantal mensen in vaste dienst blijft daardoor laag. Daar zijn we nu sterk in, met relatief weinig mensen deze omzet maken. Ook van de charters krijgen we alle data terug via een app. Alle afleveringen worden direct afgemeld.”

Zilveren status Ecovadis
Zo’n drie jaar geleden kreeg Schotpoort van een Britse klant het verzoek om na te denken over Ecovadis, een internationaal platform, dat bedrijven beoordeelt op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Al snel werd de bronzen status bereikt. Dit voorjaar kreeg het bedrijf in Eerbeek de zilveren erkenning toegewezen en daar zijn ze trots op, zonder dat overigens van de daken te roepen.
“Het begon met de vraag of we ons wilden laten registreren”, vertelt Schotpoort. “Dat vonden we wat mager, dus we hebben het serieus opgepakt. Dan moet je vervolgens wel veel data overhandigen, bijvoorbeeld over zaken als diversiteit van het personeel, mannen-vrouwen, arbeidsmigranten, volgens geldende regelgeving belonen, maar ook het aantal bedrijfsongevallen. Is er een vertrouwenspersoon, een klokkenluider intern? Je ziet Ecovadis meer terug in productieomgevingen, zoals bij onze klanten; niet zo veel in de logistiek, al ga ik er van uit dat de grote internationale aanbieders in jullie Top 100 ook een dergelijke erkenning hebben.”

Doorpakken in verduurzamen
Behalve Ecovadis als baken voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, is Schotpoort ook actief met het Lean & Green programma voor duurzame logistiek. De eerste ster is al een tijdje binnen, dat niveau hebben veel logistiek dienstverleners bereikt, maar Schotpoort pakt nu door en probeert in één keer zowel de tweede als de derde ster te bemachtigen met behulp van de BigMile tool. Het wachten is op de definitieve toetsing.
“Duurzaamheid zit net zo goed in ons DNA als maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie. Het is mooi als er een officieel predicaat op wordt geplakt en dat anderen daar een oordeel over geven, maar het moet vooral vanuit onszelf komen.”
Het is niet dat Schotpoort zo graag met allerlei erkenningen en predicaten te koop wil lopen. Maar het is wel naar de markt toe de manier om te laten zien, dat de logistiek dienstverlener in de pas blijft met de ontwikkelingen en daar actief op inspeelt.

Naar aanleiding van dit interview is er eveneens een video uitgebracht, deze kijkt u hier:

https://platform.vixyvideo.com/index.php/extwidget/preview/partner_id/40...