Het verhaal van Alexandru
Alexandru werkt al een aantal jaar op het LCE (Logistiek Centrum Eerbeek) als klemtruckchauffeur
Om een beter beeld te krijgen van zijn dagelijkse activiteiten zaten we met Alexandru aan tafel voor een interview
Wie ben je?
Ik ben Alexandru Trepadus, toen ik 22 was ben ik samen met mijn familie uit Roemenië vertrokken om in Nederland te komen wonen, op het moment woon ik met mijn vrouw en drie kinderen in Dieren. Sinds een aantal jaar ben ik werkzaam als klemtruck chauffeur op het LCE (Logistiek Centrum Eerbeek).
Wat houdt je functie precies in?
Ik werk in de twee ploegendienst op het LCE als klemtruckchauffeur. Op deze locatie worden alle papierrollen voor een grote klant van ons opgeslagen. Hier werk ik een wisselende dienst, de ene week werk ik de ochtenddienst van zes tot twee en de andere de middagdienst van twee tot tien.
Omdat we op het LCE met zware en grote rollen papier werken, gebruiken we niet de standaard heftrucks maar gespecialiseerde klemtrucks, deze hebben in plaats van twee lepels twee verticale klemmen waarmee we de rollen veilig heen en weer kunnen rijden. Met deze truck voer ik samen met mijn collega’s laad en los activiteiten op het terrein of bij de papierfabriek uit. Daarnaast controleren we dagelijks de voorraad en zetten we balen oud papier terug op de fabrieksband, deze worden gerecycled en hergebruikt voor nieuwe rollen papier.
Hoe ben je bij deze functie en Schotpoort terecht gekomen?
Voordat ik bij Schotpoort Logistics op het LCE begon, heb ik bij meerdere logistieke dienstverleners als heftruck chauffeur gewerkt. Uiteindelijk ben ik via een uitzendbureau bij Schotpoort terecht gekomen en gestart op het LCE.
Wat maakt je functie bij Schotpoort nou uitdagend, leuk en/of interessant?
Ik doe mijn werk al een aantal jaren en met veel plezier! Het is voor mij lekker dichtbij daardoor kan ik in de ochtenddienst net wat langer blijven liggen en dat bevalt me wel. Doordat ik in de twee ploegendienst meedraai zorg ik ervoor dat ik genoeg uren maak terwijl ik ook nog wat aan mijn dag heb. Of het nou ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat is, ik ben altijd vrolijk!
Het werk op het LCE is dynamisch en biedt genoeg variatie, het rijden met de klemtruck gaat mij goed af. Het werk is wel verschillend maar nooit echt drastisch anders dan de dag ervoor daarom vind ik het erg belangrijk dat er een gezellige sfeer heerst onder de collega’s. En die sfeer is er ook zeker, je werkt eigenlijk altijd in dezelfde ploeg dus je kent elkaar en de vaste chauffeurs die op het terrein komen. Hierdoor is er ook altijd wel een momentje om een even te kletsen.
Het team staat voor je klaar en dat voel je, zelf ben ik ook altijd bereikbaar als er een extra handje nodig is. Dit betekent dat ik ook wel eens op mijn vrije zaterdag moet werken om een collega uit de brand te helpen, echter weet ik dan dat mijn collega’s hetzelfde voor mij zouden doen.
Ondanks dat we een vast team zijn kunnen er wel eens studenten of mensen vanuit een leerwerktraject aansluiten. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe gemotiveerd de meesten zijn, ongeacht van hoe goed of slecht ze hun werk doen. Zolang ze dat initiatief en enthousiasme tonen ben ik altijd bereid om ze het een en ander uit te leggen en te helpen.
Wat zijn de nadelen of minder prettige onderdelen van je werk?
Over het algemeen heb ik weinig te klagen, ja er is altijd wel een dag dat iemand minder lekker in zijn/haar vel zit waardoor de communicatie tijdens de werkzaamheden iets stugger verloopt maar hier proberen we altijd gezamenlijk uit te komen. Ik merk van mezelf maar ook van mijn collega’s dat iedereen een eigen werkwijze hanteert, in essentie doen we allemaal hetzelfde alleen dan net wat anders. De volgorde van handelingen, stapelen van rollen of het vastklemmen van een papierrol kan net wat anders zijn. Niet dat deze methode noodzakelijk verkeerd is maar als we van elkaar denken dat het efficiënter of veiliger kan dan spreken we elkaar hier op aan, wat wel eens tot een woordenwisseling of irritatie kan leiden.
Andere irritaties of frustraties hangen erg af van de persoon waar ik mee te maken heb, vaak zien we dezelfde vaste chauffeurs op het terrein. Zij weten precies hoe we te werk gaan en wat er moet gebeuren voordat wij veilig en efficiënt de rollen papier kunnen laden. De trailer waarin de rollen geplaatst moeten worden moet bijvoorbeeld netjes schoongemaakt zijn en er moeten matjes geplaatst worden waar de zware rollen op kunnen rusten.
Gemiddeld weegt een rol ongeveer 2 ton, om veiligheid te garanderen en ervoor te zorgen dat deze rollen niet omvallen, ligt de verantwoordelijkheid bij de chauffeur om deze af te spannen en te zekeren. Af en toe weigert de chauffeur om te luisteren en dan kan ik boos uitvallen, het gaat hier immers om de veiligheid van mij en mijn collega’s. Als de chauffeur echt weigert om de trailer gereed te maken dan meld ik dit bij de leidinggevende. Vaak krijg ik dan de opdracht om een andere chauffeur te gaan helpen, er is genoeg werk op het LCE en dan kan ik mijn tijd beter besteden door iemand anders te assisteren. Uiteindelijk zal de chauffeur toch weg moeten dus de kans is vrij groot dat hij na een tijdje toch de trailer gaat schoonmaken.
Wat is volgens jou het verschil tussen Schotpoort en andere logistieke dienstverleners?
Ik werk al ruim 15 jaar in de logistieke sector en ik heb bij een aantal verschillende logistieke dienstverleners gewerkt. Hierdoor heb ik redelijk wat ervaring en heb ik meerdere werkwijze en methodes meegemaakt. Wat Schotpoort in mijn opzicht heel goed doet is het aanstellen van een vast aanspreekpunt voor zaken met betrekking tot de activiteiten op het LCE. Dit is iemand die samen met ons elke ochtend eerst een paar uur op het LCE aanwezig is en daarna de middag op het hoofdkantoor werkt. Door deze aanpak weet deze locatiemanager precies wat er speelt op het LCE en kan hij in de ochtend wanneer alles op gang moet komen het nodige aansturen en het overzicht bewaren.
Hij maakt echt onderdeel uit van ons team en hierdoor is het altijd gemakkelijk om als ploeg of individu naar hem toe te stappen om iets te regelen. Hier heb ik het gevoel dat er daadwerkelijk geluisterd wordt naar onze op of aanmerkingen en dat er ook echt wat ondernomen wordt om ons zo goed mogelijk te ondersteunen.