Het verhaal van Mart

Het verhaal van Mart

Mart is nu zes jaar werkzaam bij Schotpoort en is vanaf het begin gegroeid naar een functie op de planningsafdeling.
Om een beter beeld te krijgen van zijn dagelijkse activiteiten zaten we met Mart aan tafel voor een kop koffie en een kort interview.

Junior Transportplanner Mart Steinmeijer
Mart-aan-het-werk

Wie ben je?

Mijn naam is Mart Steinmeijer, ik ben 29 en kom uit Bathmen. Sinds 2016 ben ik werkzaam bij Schotpoort Logistics, in die 6 jaar heb ik meerdere functies binnen het bedrijf mogen bekleden. Van mijn eerste functie als heftruckchauffeur kreeg ik de kans om door te kunnen groeien naar een functie op de afdeling transportplanning.

Wat houdt je functie precies in?
Op dit moment maak ik onderdeel uit van de afdeling transportplanning als Junior Transportplanner. Hier houd ik mij dagelijks bezig met het begeleiden van een selecte groep chauffeurs en maak ik samen met mijn collega’s elke dag de planning. De start van je dag hangt er een beetje vanaf of je eerste of tweede bent. Als je eerste bent wil dat zeggen dat je om 7 uur begint en de vrachtbrieven van de chauffeurs verzamelt. Als eerste loop je deze allemaal na en controleer je of iedereen op tijd vertrokken is en of ze goed op weg zijn. Deze rol rouleren we doorgaans elke week.

Als tweede begin je samen met je andere collega om 8 uur en start je met het controleren en monitoren van de gemaakte planning. Alle afwijkingen worden doorgespeeld naar de Customer Service afdeling die vervolgens de klant kunnen informeren. Omdat we op de planning met zijn vieren zijn begeleidt iedereen een deel van de chauffeurs tijdens hun rit. Deze begeleiding kan van alles zijn, maar vaak gaat dit om het melden van vertragingen bij Customer Service en de samenwerking tussen klant en chauffeur.

Bij ons is 2 uur het vaste tijdstip dat alle orders ingevoerd moeten zijn, customer service is dan ook constant aan het bellen met de klant om te zorgen dat dit ook daadwerkelijk zo is. Daarna is het voor ons echt puur gericht op het maken van de planning. Persoonlijk plan ik de Nederlandse trajecten in, wat op zichzelf al een hele puzzel is. We hebben een aantal standaard routes die elke dag ingepland worden maar het merendeel moet heen en weer geschoven worden om een ideale route te creëren zowel qua tijd als tariefmatig.

Hoe ben je bij deze functie en Schotpoort terecht gekomen?
Als uitzendkracht ben ik bij Schotpoort begonnen als klemtruck chauffeur op het LCE (Logistiek Centrum Eerbeek) maar ik had de ambitie om door te groeien en dat zag de organisatie ook.

Zodoende ben ik voor Schotpoort vrachtwagenchauffeur geweest en heb ik projectmatig werk uitgevoerd met een bakwagen. Daarna ben ik weer even teruggegaan naar het LCE maar ik wilde eigenlijk iets meer uitdaging vandaar dat ik mocht gaan meelopen en later werken op de transportplanning.

Wat maakt je functie bij Schotpoort nou uitdagend, leuk en/of interessant?

Ik moet zeggen dat alle functies die ik binnen Schotpoort heb gehad me wel bevielen, echter zit er per functie wel een wezenlijk verschil. Het werk op het LCE is best leuk maar hier zat voor mij uiteindelijk wat te weinig variatie in, hier moest ik het dan ook echt van de gezelligheid van het team hebben.

Voor het projectmatige werk was ik altijd met een klein groepje verantwoordelijk voor het leeghalen van bungalows op vakantieparken, vervolgens moesten we dan weer nieuw meubilair installeren. Dit soort projecten duurde normaliter drie á vier dagen en gedurende het project sliepen we in een bungalow van het vakantiepark en konden we vrij gebruik maken van de faciliteiten van het park. Deze projecten zijn fysiek best wel intensief, er moet namelijk een hoop meubilair gesleept en gesjouwd worden. Aan het einde van zo’n zware werkdag even het zwembad in duiken met je collega’s maakt het werk echter wel weer heel leuk.

De planning is niet zozeer fysiek maar eerder mentaal intensief, een planning kan door een groot aantal verschillende factoren veranderen en hier moet je als planner constant rekening mee houden. Dit is niet altijd even makkelijk en af en toe moet je ergens voorrang geven. Dit maakt een goed uitgestippelde planning maken juist heel erg leuk, elke dag is de planning anders en tussendoor kan er altijd wat veranderen waardoor we als team weer moeten schuiven.

Daarnaast bouw je met het groepje chauffeurs die je begeleidt en waarvoor je plant een persoonlijke band op, bij sommige hoef ik bijna niks meer te zeggen en alleen het trajectnummer te geven, de rest gaat dan vanzelf. Ook de samenwerking in het team loopt soepel ondanks dat ik en een andere collega nog wat minder lang op de afdeling werken.

Mart telefoneert met een chauffeur
Mart maakt de transportplanning

Wat zijn de nadelen of minder prettige onderdelen van je werk?

Zoals ik al eerder aangaf kan een planning maken een flinke uitdaging zijn, dit maakt het natuurlijk zo leuk maar het feit dat deze door zo veel factoren beïnvloedt kan worden is soms wel eens hinderlijk. Ik heb gedurende de dag contact met mijn groepje chauffeurs, het kan wel eens voorkomen dat er eentje een lekke band heeft of de weg niet kan vinden waardoor we te laat komen. Dit soort scenario’s zijn natuurlijk nooit leuk want dit soort ontwikkelingen hebben weer invloed op de rest van de planning. Daarnaast zal Customer Service aan de klant moeten melden dat hun spullen niet op het aangegeven tijdstip arriveren. Soms moet je als planner voorrang geven aan een bepaalde zending, hierdoor kan het mooie traject wat je in elkaar hebt gezet zomaar in een keer omgegooid worden.

Als planner wil je het liefst je chauffeurs op mooie ritjes sturen, dit kan naar het buitenland zijn of bijvoorbeeld een route die ze graag rijden. Helaas kan dit niet altijd en af en toe moet je iemand ook wel eens een dag laten pendelen in Eerbeek, niet iedereen is daar natuurlijk even blij mee. Vooral in hele drukke seizoenen merk je dat de planning steeds strakker en efficiënter moet worden gemaakt om zoveel mogelijk te realiseren met een beperkte capaciteit.

Af en toe ben je dan de boosdoener en moet je aangeven dat er vertraging is ontstaan, dit kan wel eens tot onenigheid leiden. Bij het maken van de planning streven we er altijd naar om alles zo efficiënt en strak mogelijk in te plannen, maar af en toe loop ik wel eens het kantoor uit met het gevoel dat de planning misschien toch nog wat strakker gemaakt had kunnen worden. Echter weet ik dat we altijd ons best doen om een planning te maken die naadloos op elkaar aansluit.

Voordat je op de planning begint moet je goed begrijpen dat je eigenlijk altijd ”aan” moet staan, nu is dat doordeweeks vaak geen probleem maar dit geldt ook voor de weekenden. Ik ben zeker wel eens uit bed gebeld omdat ik voor een chauffeur iets moest controleren, dat is natuurlijk nooit leuk maar daar ben je op voorbereid.

Wat is volgens jou het verschil tussen Schotpoort en andere logistieke dienstverleners?

Ik geniet altijd van de sfeer in het bedrijf. Ja, af en toe botsen de afdelingen wel eens maar na 5 minuten is het dan altijd zand erover en weer door. Zeker als je onderdeel van de planning bent dan heb je daar simpelweg geen tijd voor. De gezellige sfeer merk je niet alleen op kantoor maar door het hele bedrijf, als een van mijn chauffeurs zich meldt aan het loket dan sta ik altijd even op van mijn plek om een praatje te maken en wat informatie uit te wisselen.

Vanaf het begin van mijn carrière bij Schotpoort heb ik het gevoeld gehad dat ik goed geholpen en begeleid word. Ik heb vanuit de organisatie de kans gekregen om mezelf te ontwikkelen en om door te groeien naar waar ik nu ben. Deze kans heb ik aangegrepen omdat ik zelf ook het idee had dat ik meer kon en natuurlijk meer wilde. In september 2021 ben ik begonnen op de transportplanning en hier heb ik gelukkig de tijd en begeleiding gekregen om het vak snel onder de knie te krijgen. Doordat ik het bedrijf van meerderen hoeken en functies heb kunnen ervaren kan ik dit toepassen op mijn dagelijkse werkzaamheden op de planning. Ik denk dat ik deze behandeling bij andere logistieke dienstverleners niet zou ontvangen of misschien in mindere mate, de persoonlijkheid en aandacht voor de werknemers is naar mijn idee het sterkste punt van Schotpoort.