Het verhaal van Paul banner

Het verhaal van Paul

Paul werkt al weer 4 jaar als voorman op ons distributiecentrum in Eerbeek.
Om een beter beeld te krijgen van zijn dagelijkse activiteiten zaten we met Paul aan zijn bureau op het DC.

Paul-tekent-vrachtbrief

Wie ben je?

Ik ben Paul van Barneveld en ik ben 27. Sinds 2017 ben ik werkzaam bij Schotpoort Logistics en sinds 4 jaar ben ik de locatiemanager bij het distributiecentrum in Eerbeek.

Wat houdt je functie precies in?
Als locatiemanager ben ik verantwoordelijk voor het personeel en alle activiteiten op het distributiecentrum. Op een normale dag begin ik rond een uur of 8 op het DC, in de ochtenden is het doorgaans wat rustiger. Hierdoor heb ik de tijd om eerst wat dingen netjes te ordenen. Op het DC heb ik mijn eigen kantoortje, en vanaf hier communiceer ik met de planning en draai ik de laadlijsten voor de dag uit. Op de rustige momenten nemen we altijd even de tijd om onze inventaris te controleren en alles schoon te maken.

Op het moment dat chauffeurs beginnen met docken zorg ik ervoor dat de lijsten klaar liggen en dat we meteen kunnen beginnen met laden en lossen van de trailers. Terwijl mijn team bezig is met het laden en lossen van de trailers sta ik de chauffeurs te woord en verzorg ik de benodigde documentatie zoals de vrachtbrieven. Nadat alles met de chauffeur geregeld is controleer ik of de lading compleet is voordat de chauffeur weer vertrekt. Aan het einde van mijn dag loop ik altijd nog even de inventaris na en kijk ik of alles is meegegeven.

Hoe ben je bij deze functie en Schotpoort terecht gekomen?
Na mijn opleiding beroepsgoederenvervoer ben ik bij Schotpoort Logistics begonnen als vrachtwagenchauffeur. Dit heb ik een half jaartje gedaan maar dit beviel me eigenlijk niet zo goed, voornamelijk door de onregelmatige uren die ik toen maakte. Dit heb ik bij Schotpoort aangegeven en in overleg met het bedrijf ben ik toen overgestapt naar een functie op de warehousing, uiteindelijk heb ik de kans gekregen om voorman te worden op ons DC.

Wat maakt je functie bij Schotpoort nou uitdagend, leuk en/of interessant?

Persoonlijk geniet ik het meeste van het contact met de mensen, we hebben een heel gezellig team met een wisselende ploegendienst in de ochtend en middag. De interactie met mijn collega’s en de chauffeurs maakt mijn dag altijd leuk.

Bij ons team zitten ook een aantal jongens die een leerwerktraject volgen bij Schotpoort. Als voorman is het dan aan mij om te zorgen dat deze jongens een beetje ervaring op kunnen doen en daadwerkelijk ook wat leren. Dit betekent dat ik jongens af en toe iets anders laat laden of lossen dan normale pallets, we werken bijvoorbeeld ook met lange aluminium profielen, deze zijn door hun lengte en gewicht moeilijker om te vervoeren en gevoeliger voor schade. Dit soort goederen biedt een goede mogelijkheid om de jongens iets meer uit te dagen. Deze jongens helpen en ondersteunen naast mijn eigen werkzaamheden kan best wel eens uitdagend zijn maar het is vooral heel erg leuk.

Dagelijks krijgen we meerdere chauffeurs over de vloer, sommige van deze heren zien we elke dag of week voorbij komen, natuurlijk maken we dan even een praatje terwijl de chauffeur staat te wachten.

Paul print vrachtbrieven op zijn kantoor i
Paul op de heftruck

Wat zijn de nadelen of minder prettige onderdelen van je werk?

Zoals ik al eerder aangaf ben ik als voorman verantwoordelijk voor het personeel en alle activiteiten op het DC, dit houdt natuurlijk ook in dat ik de jongens wel eens achter de broek aan moet zitten. Een collega aanspreken op specifiek gedrag of de manier waarop zij goederen behandelen is nooit leuk, gelukkig komt dit zelden voor, maar als voorman moet je hier soms wel eens hard in zijn.

De meeste jongens die bij ons lopen zijn nog wat jonger vaak tussen de 16-25, je merkt vaak dat deze jongens wat losser zijn en misschien op sommige momenten iets minder serieus. Gelukkig ben ik zelf ook pas 27 dus heb ik zelf iets meer inlevingsvermogen. Ik ben ook zeker de moeilijkste niet hoor, er kan en mag wat mij betreft een hele boel maar alles gaat wel in overleg. Zo heb ik wel eens een jongeman in dienst gehad die op zijn eerste dag al 2 á 3 uur te laat kwam aanzetten en tussendoor even een uurtje naar de supermarkt was zonder dit te melden. Ja dat moet je dus niet doen, dan moet ik ook hard zijn en iemand op het gedrag aanspreken. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van mobiele telefoons op de werkvloer en dergelijke, tuurlijk mag je even kijken als het rustig is of als je van tevoren aangeeft dat je een belangrijk telefoontje verwacht, maar het moet niet constant gebeuren.

Als voorman krijg ik alle informatie van de planning doorgespeeld en bevind ik me in een positie tussen de planning en chauffeurs, dit kan af en toe wel eens lastig zijn. Sommige chauffeurs hebben haast en willen zo snel mogelijk vertrekken, echter kan dit niet altijd doordat ik niet de juiste informatie heb, de zending niet compleet is of omdat de documentatie niet goed is uitgevoerd. Als voorman trek je in zo’n geval wel eens aan het kortste eind als ik het zo mag zeggen. Het is wel eens voorgekomen dat een chauffeur bij me stond om een vracht te laden terwijl deze niet was aangeleverd op het DC. Goederen die er niet zijn kunnen we ook niet laden, dus het is heel erg begrijpelijk dat de chauffeur dan boos uitvalt. Ik begrijp hem heel goed maar op dat soort momenten kunnen wij ook niet veel doen.

Wat is volgens jou het verschil tussen Schotpoort en andere logistieke dienstverleners?

Ik ben erg blij met de sfeer die er door de gehele organisatie heerst. Omdat we een relatief klein familiebedrijf zijn vergeleken met concurrenten ken je elk gezicht en dit maakt interactie veel leuker maar ook makkelijker omdat je deze mensen op een persoonlijk niveau kent en kan aanspreken.

De persoonlijke ondersteuning die je van de organisatie kan verwachten is zeker een van de pluspunten. Van mijn opleiding uit ben ik eigenlijk vrachtwagenchauffeur van beroep maar dit vond ik persoonlijk niet leuk door de wisselende uren. Schotpoort gaf mij toen de kans om de overstap te maken naar de warehousing op het DC, daar kreeg ik de ruimte om door te groeien naar de positie als voorman. Er is altijd ruimte om te groeien en als mij een kans wordt aangeboden zou ik daar zeker voor gaan, omdat ik weet dat ik dan goede ondersteuning en begeleiding zal krijgen. Persoonlijk weet ik niet helemaal zeker of ik de ruimte en vrijheid die ik nu heb bij andere logistieke dienstverleners zou krijgen.

Paul ondertekent een paklijst en vrachtbrief voor een chauffeur.